Het is vandaag helemaal misgegaan in Utrecht. Een man opende daar het vuur op andere passagiers in een TREIN. Volgens de politie zijn er meerdere mensen gewond geraakt bijn de schietpartij.

Traumahelikopters Lifeliner1, 2, en 3 zijn ingezet, wat erop duidt dat het werkelijk bijzonder erg is. Er wordt op Twitter bericht dat ooggetuigen zeggen dat een man zomaar het vuur opende.

Vreselijk natuurlijk, zeker als je bedenkt dat de dader voortvluchtig is. Ja, dat lees je goed: ondanks de politie-inzet is de dader ontkomen.

Het zal helemaal niemand verbazen dat het mogelijk om een aanslag gaat. Speciale anti-terreureenheden van de politie vanuit heel het land zijn onderweg naar Utrecht.

Het is godsgruwelijk wat hier gebeurd is. We houden het in de gaten. Voorlopig kunnen we nog geen conclusies trekken over de dader, hoewel we natuurlijk allemaal vermoeden in welke hoek we het moeten zoeken: die van de radicaal-islamistische terreur. De aanslagpleger keek immers totaal niet naar de achtergrond van de slachtoffers. Het enige doel was om zoveel mogelijk onschuldige slachtoffers te maken, waarbij de achtergrond van de slachtoffers er niet toe doet. Die strategie hebben we de afgelopen paar jaar alleen maar gezien vanuit die hoek in het Westen.

Update: ook de politie stelt nu dat de dader waarschijnlijk een terroristisch motief had.

Mensen: het is nu belangrijker dan ooit dat we ons publiekelijk uitspreken tegen HAAT – uit welke hoek dan ook.