Nadat haar dochtertje op school een cadeautje kreeg van de Sint, postte mama Elodie een repliek daarover op haar Facebookpagina. Niet om de goedheilig man te bedanken, integendeel zelfs. De mama van een dochtertje van drie moest huilen van de pakjes die ze kreeg. “Beste Sinterklaas, mijn dochter was blij met haar cadeautje. Ik niet”, schreef Élodie Bertholomé.
“Op woensdag 5 december was je op bezoek op de school van mijn dochter. Je bracht dozen met snoepjes mee en een spelletje voor ieder kind. De kleintjes waren door het dolle heen. Ik een beetje minder”, begon de mama haar brief aan Sinterklaas. Nadien kaartte ze zorgvuldig elk probleem aan.

Een heel jaar lang volgde de school van haar dochter een “zero waste”-beleid. Alle leerkrachten keken streng toe dat de boterhammetjes van de kinderen niet waren ingepakt in aluminiumfolie of plastic zakjes. Totdat de Sint kwam. “Het bord van mijn driejarig dochtertje was van kop tot teen bedekt met plastic.”
“Waarom doen wij dit dan nog?”

Maar dat was nog niet alles. “In de pakjes zaten er heel veel – om niet te zeggen alleen maar – producten met industriële suikers, allemaal afkomstig van multinationals. Die suikers krijgt ze van ons niet, begrijp je?” vraagt ze zich af. Sarcastisch voegt ze er nog aan toe: “Het is echt heel vriendelijk van jou om mijn dochter het voedsel te geven dat wij haar bewust niet willen laten eten.” In het pakketje zat ook nog een limonade, die alle andere schooldagen strikt geweigerd werd door de leerkrachten, omdat het “te ongezond” zou zijn.

“Want waarom doe ik dan moeite om elke dag onze borden te vullen met lokale producten, seizoensgroenten, gezond eten, eerlijk voedsel? Waarom probeer ik dan suiker te weren? Het enige waarvoor ik je kan bedanken is dat het een gelegenheid was om het probleem aan te kaarten bij onze dochter. Ons kindje heeft heel goed begrepen dat we niet op dezelfde golflengte zitten… na talloze huilbuien, woedeaanvallen en het rollen over de vloer. We hebben uw snoep uiteindelijk geruild voor fairtradechocolade, onze afvalzak heeft de rest opgegeten. Het heeft ons een paar uur tijd gekost, maar het was het uiteindelijk waard.”

Kralen en blokken

Dat was niet het enige dat de mama tegen de borst stootte. “In haar pakje zat een straaljager. Het symbool bij uitstek van de oorlog. Moet dat? Bij een kindje van drie? Ze kreeg ook een pakketje kraaltjes, om aan te trekken als een juweel. Aardig, leuk. Vooral als je denkt dat dit speelgoed gemaakt is in een ver land, door kinderen die veel te weinig krijgen om in de fabrieken te werken”, schrijft Elodie. “En waarom krijgen de kleine jongens geen kraaltjes? Zij moesten het doen met blokken. Ook leuk, maar misschien hebben zij ook wel graag wat juwelen?”
“En dus, Sinterklaas, weende ik. De geschenken die je naar de school van mijn dochter bracht, zijn symbolen van de wereld die ik elke dag haat, verafschuw en waar ik zelfs tegen vecht. We kozen net voor die school, omdat we dachten dat die met dezelfde visie werkte. We zijn erg teleurgesteld dat ze je toestond ons te laten zien dat we ongelijk hadden.”

“Tips voor volgend jaar”

“Voor volgend jaar, beste Sint Nikolaas, droom ik van iets anders, ik geef het toe. Ik droom van een snoepje gemaakt door een lokale bakker. Ik droom van seizoensfruit. Ik droom van leuke spelletjes voor alle kinderen. Ik droom van cadeaus die niet afhangen van het gender van de kindjes, zodat deze ongelijkheden ook stoppen. Ik droom van de kinderen aan het einde van de wereld, dat ze ook een een beetje vreugde mogen hebben. Ik droom dat je net als wij probeert de planeet te verzorgen die ons verwelkomt…”

Maar liefst 82.000 mensen hebben haar post al een like gegeven. Heel veel voorstanders en tegenstanders mengen zich in de discussie. “Mag een kind zich ook één dag even laten gaan?” klinkt het zo bij mensen die de heisa niet begrijpen. Anderen vinden het knap dat de vrouw de problemen aankaart en haar dochter zo bewust opvoedt.