„We komen even een visje halen” en „We komen vanwege de onrust.” Echt snugger klinken de excuses van jongeren die proberen Urk in te komen vrijdagavond niet. Maar ook voor wie wel een goede reden heeft verzonnen, is het moeilijk om de vissersplaats in te komen.
Zo’n 35 auto’s zijn rond 22.00 uur weer terug naar huis gestuurd. De inzittenden hadden volgens de politie niets in het vissersdorp te zoeken. Vier mensen werden bovendien aangehouden, omdat ze ’slagwapens’ bij zich hadden. Twee werden gearresteerd in de buurt van de de A6 en twee in het dorp.
Urk is vrijdagavond voor de vierde dag achtereen veranderd in een onneembare veste. Bij alle vier de toegangswegen van het 20.000 inwoners tellende plaatsje zijn agenten aan het controleren.
Marokkaanse jongeren
Aan het begin van de avond pikte de politie bij in elk geval één controlepost jongeren met een Marokkaans uiterlijk er tussenuit. Anderen mochten doorrijden. „Je moet ergens een keuze maken”, aldus een agent bij het controlepunten. Volgens hem wordt ’onder andere’ naar uiterlijk gekeken. „Er is een bepaalde groep jeugd die hier niet woont en de dreiging is groot genoeg.”

Volgens een woordvoerder van de politie wordt ’iedereen gecontroleerd’ en is van etnisch profileren geen sprake. „Alleen met een geldige reden mag je doorrijden. Dat is wat we met elkaar hebben afgesproken.”

Dat de meeste automobilisten vroeg op de avond na een korte blik op het gezicht mochten doorrijden, maar die met een Marokkaans uiterlijk niet, is volgens hem verklaarbaar. „Omdat er toen signalen waren dat Marokkaans-Nederlandse jongeren zich aan het groeperen waren’. Daardoor waren agenten specifiek alert voor auto’s met meerdere jongeren met Marokkaans uiterlijk.